Markething.czMarkething

menu

zavřít

Jiří Babica: Na YouTube starý nekoukaj

Autor článku

Student 1. ročníku MKPR a politologie na FSV UK. Samozvaný pivní znalec se slabostí pro hiking a beerpong.

31. března 2021

Pravděpodobně nejznámější majitel ski servisu a legendární český kuchař Jiří Babica začal tvořit obsah na Youtube. Kanál nese název Babicova televize a najdete zde vše od tortilly z knedlíku po taneční kreace ze známých filmů. Obzvlášť populární je ovšem série receptů, které Babica věnuje hráčům videoher. V netradičním rozhovoru si s námi Jirka Babica popovídal o zákulisí své tvorby, budoucnosti kanálu, sebepropagaci a sdělil nám svůj názor na Zdeňka Pohlreicha.

Jak Vás napadlo stát se Youtuberem?

Tak napadlo mě to tak, že když došlo k tý první vlně a lidi se vrhli do obchodů vykupovat věci jako je mouka, rejže a všechno, co vydrží dýl jak půl roku, tak jsem si řekl, co s tím budou doma dělat a že jim ukážu něco, co se dá z těchto surovin uvařit.

Vyhovuje Vám Youtube jako platforma?

Naprosto mi to vyhovuje! Proč? Protože jsem si vlastním pánem a můžu si dělat, co chci, což já mám vždycky rád. Já mám takovej celoživotní názor, že by člověk měl dělat to, co ho baví. Tím pádem je tohle pro mě ideální platforma.

Jaký je hlavní rozdíl mezi tvorbou na Youtube a vystupováním ve vlastním pořadu v TV?

Na Youtube oslovíte úplně jinou skupinu lidí. Prostě starý lidi na youtube nekoukaj. Televize je pro ty starý a Youtube je pro mladý. Takhle bych to jednoduše řekl.

Chybí Vám někdy pořad Babicovy dobroty?

Musím říct, že mi to nechybí, protože na Youtube se pořádně vyřádim. Nemám pocit, že bych potřeboval ještě někam jinam. Televize má něco do sebe, ale nějak jsem z toho vyrostl.

Jirka Babica s merchem série „Ich bin ein Gamer” / zdroj: Facebook Babicovy televize

Nejsledovanější videa na Vašem kanále jsou ze série „Ich bin ein Gamer,“ kterou tvoříte pro hráče videoher. Jaký máte k této komunitě vztah?

Propojili jsme se tím, že si píšem. Oni lajkujou a tak. Takže jsem se soustředil na ně a zároveň jsem se stal taky gejmrem. Já si tady taky občas s klukem něco zahraju. No a vcítil jsem se do tý mentality. Takhle se člověk vlastně stane gejmrem.

Jaké hrajete videohry?

Já jsem začal hrou Shadow man, ale to je pro vás asi neznámá věc. I když oni teď budou dělat remaster a myslím si, že to bude strašná bomba. Ona už to teda byla bomba tenkrát. Já jsem to hrál někdy v devadesátym čtvrtym v Německu. Dostal jsem se k tomu úplně náhodou. Prodávali to v nějakym časopise. No a já to nikdy nedohrál do konce. To se prostě nedá! Jinak já nejsem ten střílecí typ, ten rychlej, že bych prostě věděl, kde kdo vyleze. Já mám radši fotbal, Mafii nebo Valhallu.

Neuvažujete o založení Twitche?

Řešíme to! Tyhle věci budeme dělat až po rozpuštění těhle nesmyslů.

Sledujete nějaké youtubery?

Kovyho. Ten je dobrej! To musím říct. Má to v hlavě srovnaný. Jinak Agraelus samozřejmě, Fattymu jsem dokonce něco vařil a zítra by měl přijít vařit Flygun.

zdroj: Facebook Babicovy televize
Jiří Babica peče donut pro Kovyho. / zdroj: Facebook Babicovy televize

Plánujete zvát další hosty?

Nechceme z toho udělat to, jak dělá Šíp na jedničce. Nás to baví takhle. Dejme tomu jednou za měsíc nebo za dva bych si někoho klidně pozval, ale určitě ne pravidelně. To by pro mě nebyl pepř a sůl.

Pokud byste si mohl vybrat kohokoli na světe, koho byste si do Babicovy televize pozval? A proč?

Kohokoli na světě? Do vaření… No, to je teda otázka. Asi bych si pozval, bohužel už teda nežije, ale byl by to Mercury. Toho člověka já obdivuju. No a z těch žijících… Messi by mě zajímal. Vzal bych nějakou jihoamerickou kuchyni. On je z Argentiny, kde já jsem byl, tak to šílenství znám. To jídlo je úplně fantastický! Tam chodí na večeři s dětma ve 2 ráno a objednaj si masa, co my tu sníme za týden. Furt žerou maso. Messi by mi asi něco ukázal.

Minulý rok v březnu jste natočil oblíbené video, ve kterém děkujete zdravotním sestrám tancem z filmu Poslední skaut. Máte v plánu natočit další taneční videa?

Tancování zatím necháme stranou, ale máme v plánu dělat pořad o tom, jak budu dělat zdvihy. Budu chodit do posilovny a u toho bude můj kamarád Kareš, který je asi dvacetinásobný mistr světa ve zdvihách. On je za den schopnej udělat těch zdvihů 2400 a v jednom kuse asi 280. To si nedovedu představit, co je to za techniku. To je opravdu velká filozofie. Já jsem tam řekl nějakou blbost, že jich udělám devět. No a šel jsem si tam s ním zacvičit a od tý doby nemůžu hýbat rukama a chodím po vyšetřeních. Až vylezu z toho posledního, tak to začne! Takže se dá očekávat, že to bude zajímavý. Bude to taková série a na konci ze mě bude buď silák, nebo srab. Ale proč ne, když se najde důvod nebo nějaká věc, která mě osloví, tak proč si nezatancovat.

Kde získáváte inspiraci na vymýšlení receptů a tvorbu zábavných videí?

Já jsem kuchař žejo. Dělal jsem v Palace hotelu, pak jsem se učil v Alcronu. Tam byl většinou stálej jídelníček. Když jsem šel do Německa, tak jsem kupodivu chtěl jít do nějaký suprový Michelinský restaurace, ale když jsem pak zjistil, co mi nabízejí za peníze… To je špatně prostě. Tak jsem si našel jinej job a ty už platili dobře. Tam jsem dělal ráno a večer vždycky novej jídelníček. Takže já když vidím pórek, tak už vidím ty jídla. Jako zedník vidí barák, nebo zeď, kterou já nikdy nevidím, tak já vidím to jídlo. A ty nápady, co se tancování a všeho ostatního týče, tak to prostě přijde no. Mám k tomu nějaký lidi, nedělám to sám, protože některým věcem já nerozumím. Takže všechno konzultujem. Co se vaření týče, tak to dělám jenom já, protože tomu nikdo jinej nerozumí.

Kdo stojí za produkcí videí?

Za produkcí stojí můj kamarád, kterýho znám už 30 let a patří do party, kterou znám už 50 let. A shodou okolností dělá producenta. To už spolu jedeme od Babicových dobrot na Nově. Do toho jsme šli spolu. On to drží po stránce schůzek, dohadování, finančních operací a já se s nim dohodnu, jestli se mi to líbí, nebo ne.

Jirka se připravuje na další taneční video. / zdroj: YouTube kanál Babicova televize

Kdo spravuje sociální sítě Babicovy televize?

Sociální sítě jedeme spolu. Zase s tím kamarádem. Já jsem k tomu byl víceméně vždycky negativní. Naučil jsem se to spíš nečíst. Na druhou stranu, teď si to přečtu rád, protože ty kluci jsou úžasný. Ale abych se tam s někým hádal, že jeho babička tam dala o jednu kuličku koření víc než já, a proto jsem debil, tak to nemá smysl. S těma klukama je to úplně jiný. Tam je naopak spousta nápadů a přímo si ukazujou, kam by to mělo vést. Tak se úplně natvrdo přiznávám, že to dělám tak, jak si oni přejou. Občas s něčím překvapím, ale když někdo řekne udělej tohleto, tak to udělám.

Investujete nějaké peníze do propagace na sociálních sítích?

Tohle je přesně otázka na toho mýho produkčního. Od toho ho mám. To jsou věci, který jdou mimo mě. Kdybych si to dělal sám, tak samozřejmě asi zavolám Marešovi. Zatím to nepotřebuju.

Jaké jsou Vaše vztahy se Zdeňkem Pohlreichem?

Žádný! My jsme se nikdy neviděli. Mně osobně je ukradenej. On si všiml mě, já si nevšiml Pohlreicha. Asi viděl, že mám obrovskou sledovanost, tak do mě šil. Dneska to dělaj všichni. Proč se nejdou radši projít do zahrady. To už je na psychiatrii. Ty lidi mě takovým způsobem nenáviděj, že budou každej den koukat, co Babica udělal, aby tam mohli napsat, že Babica je blbec. Na druhou stranu je hodně fanoušků, který tam napíšou: „Nechte Jirku bejt, vaří úplně normálně.“ A rozděluje to tak trochu, možná nechtěně, Pohlreich. Protože furt nějaký srandičky. Může bejt jakejkoliv, ale co se charakteru týče, to abych řekl, nic zajímavýho.

Já jsem dokonce nad tím teď nějak dumal a nedávno mě napadlo. Rychlý šípy nám ukazovaly, od Foglara samozřejmě, jak jsou ti kluci sportovní, hodní, pomáhaj starejm lidem, nosej jim tašky, jezděj na výlety, šikovný jsou a tak. To byla jedna parta. A pak tam měli druhou partu. Ty se jmenovali Bratrstvo kočičí pracky a tam byl Štětináč, Bohouš a Dlouhý bidlo. No a ty dělali naschvály, podráželi nohy, nikomu nepomáhali a furt ble ble ble. Tak jsem si řekl, kam já bych asi toho Pohlreicha dal.

Koho byste naopak přirovnal k Rychlým šípům?

Já bych viděl jako rychlýho šípáka třeba Arnolda Schwarzeneggera.

Objeví se znovu Sapík na Vašem kanálu?

Jaroušek můj milovanej, kterej je úplně nešťastnej, protože mu zavřeli jeho celoživotní dílo a už tam je rok zavřenej. Když o to bude velký přání, tak ho určitě vytáhnu. Jeho to taky bavilo, akorát bysme potřebovali trochu podpořit. Když jsme byli na nějakym tom ťikťaku (pozn. redaktora: hithit.com), nebo jak se to jmenuje, tak se to nepovedlo. On mi to zadarmo dělat nebude. A já se mu ani nedivím.

Budete pokračovat v hospodském speciálu, ve kterém jste minule představil hospody a restaurace ve svých rodných Záběhlicích?

On už je kupodivu natočenej dost dlouho. Udělali jsme Prahu 2 a je to hrozně hezký. Obešli jsme asi 4 hospody, ale nedali jsme to na kanál, protože nemá smysl ukazovat hospody, když jsou zavřený. Za odměnu jsme těm hospodskejm říkali, že se jim zvýší návštěvnost, a to by se samozřejmě nestalo, kdyby tam ty lidi nemohli jít. Tak čekáme, až se otevřou hospody, a pak tam hned běží a je velmi povedenej! Potom samozřejmě jedeme dál.

Natáčení hospodského speciálu v Záběhlicích / zdroj: Facebook Babicovy televize

Co je podle Vás nejlepší pokrm k pivu?

No musím říct, že úplně nejlepší je rozpatlanej pivní sýr U Tygra. Já teda osobně, když jdu na pivo, tak nejím ani před tím, ani během toho. Asi z toho důvodu, aby se do mě vešlo těch piv víc.

Neuvažoval jste o natáčení receptů na drinky?

Abych řekl pravdu, já jsem pivař a když si mám dát tvrdej alkohol, tak ho samozřejmě s ničím nemíchám. Nejsem v tom odborník. A v čem nejsem odborník, tak do toho bych se nepouštěl, protože bych musel víceméně vykrádat jiný, a to se mi nechce.

Kdybyste do konce života musel jíst jen jedno jídlo, které by to bylo?

Máte namysli pivo? (smích) Ne, já bych si vybral samozřejmě smaženej řízek, protože ten mi nevadí. Po pátym dnu bych si teda dal už něco jinýho, ale smaženej řízek prostě miluju. Léta jsem pracoval na tom, abych ho udělal nejkřupavější a to se mi podařilo. Kdykoliv dělám řízky, tak jsou z toho všichni úplně paf. Dokonce bych řekl, a nechci se vytahovat, ale poznám, když přijdu do hospody a dám si řízek, tak si říkám, ten je podle mě. Tam je něco, co se dá poznat. A to je to, že dávám do strouhanky kypřící prášek. Smícháte strouhanku s kypřícím práškem a při smažení to nesmíte přehnat, protože je to pak extra křupavý.

U této otázky budu odkazovat na Váš slavný citát: „Když nemáte limetku, dejte tam citron…,“ a poprosím Vás o doplnění následujících vět:

Když nemáte špenát, dejte tam…

Mangold

Když nemáte cukr, dejte tam…

Umělý sladidlo

Když nemáte mozzarellu, dejte tam…

Balkánský sýr

Když nemáte Tofu, dejte tam…

Tavenej sýr

Když nemáte pivo, dejte tam…

RUM!

Jak citovat tento článek?

STANISLAV Martin. Jiří Babica: Na YouTube starý nekoukaj. Martin HONC, editor. In: Markething [online], 2021.  ISSN 1805 – 4991. Dostupné z: http://markething.cz/babicova-televize

Zdroje obrázků

https://www.facebook.com/babicovatelevize

https://www.youtube.com/channel/UCKwnHSXhtWA5OA914gt50hA

Přečtěte si také