Connect with us

Politika

Volby do Evropského parlamentu v kostce

V pátek 7. a sobotu 8. června tohoto roku proběhnou volby do Evropského parlamentu. Proč jít volit? Jak volby probíhají? A co má vlastně Evropský parlament na starost? Přinášíme přehled základních informací o volbách do Evropského parlamentu.

I přestože se Brusel zdá daleko, rozhodnutí přijatá v Evropském parlamentu přímo ovlivňují dění a život v Česku. Na vašem hlase záleží, využijte ho, a formujte tak budoucí vývoj EU.

Informace o volbách do Evropského parlamentu 2024

Proč jít k volbám?

Evropský parlament zastupuje občany států EU a tvoří ho 705 poslanců z 27 členských států. Jedná se o jedinou přímou volbu do orgánů EU (voliči volí své zástupce), můžete se tak bezprostředně podílet na utváření evropské politiky. Společně s Radou Evropské unie přijímá parlament rozhodnutí o evropských právních předpisech, podílí se tedy na legislativním procesu. Schvaluje také unijní rozpočet.

Více zde: https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/cs

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=9pf2wEN9g7Y

Právní předpisy přijaté v Bruselu se týkají všech občanů, států, velkých i malých podniků, globálních i místních aktérů. Ovlivňují nás všechny. Dotýkají se témat, na kterých záleží, protože mají vliv na náš každodenní život – konkrétně například bezpečnosti, ekonomiky, životního prostředí, migrace, sociální politiky nebo práv spotřebitelů.

V globalizovaném světě nelze mnohé problémy řešit na národní úrovni a vytvoření větších a propojených politických struktur umožňuje řadě z nich čelit. Je velmi důležité volit a vyjádřit tak svůj postoj, aby politika EU reflektovala názorový vývoj společnosti a uzpůsobila podle něj legislativní nastavení daných problematik.

Mezi aktuálně probírané předpisy patří například: Akt EU o umělé inteligenci, Akt o datech, Green deal, Zákon o Greenwashingu nebo Akt o digitálních trzích.

Jak volby probíhají?

V roce 2024 budou voliči za Česko vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu, což je stejně, jako v roce 2019.

Jde o volební systém poměrného zastoupení, jako je i u voleb do Poslanecké sněmovny ČR. Aby strany získaly křesla v parlamentu, musí obhájit minimálně 5 %. Podle těchto procent je stranám poměrně přidělen počet křesel.

Existuje pouze jeden volební obvod, což znamená, že si lidé z celé země vybírají ze stejných kandidátů. Volíme jednotlivé strany, které sestavují kandidátní listiny. Využít lze také preferenčních hlasů, které na kandidátní listině vynesou vámi vybrané osobnosti výš, a je tak větší pravděpodobnost, že budou zvoleni.

Seznam registrovaných politických stran bude zveřejněn 48 dní před volbami na stránce Českého statistického úřadu a na stránce Ministerstva vnitra.

Výsledky voleb v roce 2019 do Evropského parlamentu v ČR. (Pozn. Valná většina nedosáhla ani na požadované minimum 5 %)

Zdroj: https://volby.cz/pls/ep2019/ep11?xjazyk=CZ 

Jak to vypadá v Evropském parlamentu?

V Evropském parlamentu nejsou poslanci rozdělení podle zemí, ale do frakcí podle politické příslušnosti, které odpovídají jejich ideologiím (konzervativní, liberální atd.). V tak vysokém počtu poslanců se těžko dosahuje shody, rozdělení do skupin tedy výrazně ulehčuje komunikaci i rozhodovací procesy. Každá skupina má svou vlastní vnitřní organizaci a zvoleného předsedu. Mezi sebou se domlouvají na společném postoji. Všichni poslanci ale volí sami za sebe, mohou tak hlasovat jak chtějí, nezávisle na hlasování ostatních členů stejné politické příslušnosti. Počet frakcí se může měnit, mohou se rozdělovat, spojovat, zanikat, nebo tvořit nové. Nyní je jich v parlamentu sedm, finální počet frakcí pro nastávající období zatím neznáme.

Rozložení do politických skupin v EP ve volebním období od 2019 do 2024.

Zdroj:  https://results.elections.europa.eu/cs

21 poslanců za ČR rozložených do politických skupin

Zdroj: https://results.elections.europa.eu/cs/cesko/

Na vašem hlase opravdu záleží. Můžete se tak vyjádřit k řešením evropských problémů a politice EU. Přijďte volit a posuňte Evropu směrem, který je vám nejbližší.

Jak citovat?

NĚMCOVÁ, Ema. Volby do Evropského parlamentu v kostce. In: Markething [online], 2024. ISSN 1805 – 4991. ROHLÍČKOVÁ, Františka, editor. Dostupné z: https://markething.cz/volby-do-evropskeho-parlamentu-v-kostce

ZDROJE:

https://elections.europa.eu/cs/how-to-vote/cz/?&at_campaign=202402-Elections&at_medium=Google_Ads&at_platform=Search&at_creation=RSA&at_goal=TR_G&at_advertiser=Webcomm&at_audience=volby%20do%20evropsk%C3%A9hoparlamentu&at_topic=Navigational&at_location=CZ&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw8J6wBhDXARIsAPo7QA_HmpEJetsJhik7GWxVVDZQRdoceMxtfRsa-U6jZWacG5FcTYZVzB4aAtnLEALw_wcB

https://elections.europa.eu/cs/why-vote

https://www.europarl.europa.eu/election-results-2019/cs/ucast

https://www.consilium.europa.eu/cs/council-eu/decision-making/ordinary-legislative-procedure

https://www.europarl.europa.eu/infographic/legislative-procedure/index_cs.html

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/types-institutions-and-bodies_cs

https://results.elections.europa.eu/cs

https://www.europarl.europa.eu/about-parliament/cs/organisation-and-rules/organisation/political-groups

https://results.elections.europa.eu/cs/cesko

https://digital-markets-act.ec.europa.eu/about-dma_en?prefLang=cs

https://www.consilium.europa.eu/cs/policies/green-deal

Continue Reading

More in Politika

To Top